Hai la sași! - Saptamana Haferland

Ştiţi cum e să călătoreşti într-un loc de poveste? Să vezi un tărâm desprins parcă din vremurile de mult uitate?
Eu vă invit astăzi să vizitaţi (cel puţin vizual) alături de mine un astfel de loc. E vorba de Țara Ovăzului, acolo unde în perioada 9 – 14 august 2017 se va desfăşura cea de-a cincea ediţie a Săptămânii Haferland*.

Acest festival este cel mai mare eveniment dedicat promovării culturii săsești din Transilvania şi tema din acest an este extrem de atrăgătoare, cel puţin pentru gurmanzii ca mine - Gastronomia săsească.

Ediția din acest an include localitățile Rupea, Viscri, Saschiz, Roadeș, Criț, Bunești, Homorod, Archita, Cloașterf și Meșendorf.

Am vizitat 6 dintre aceste localităţi şi am rămas înmărmurită de frumuseţea peisajului.

Homorod: 
Aici am vizitat Biserica Fortificată, un loc plin de istorie şi legende. Aceasta a fost construită în a doua jumătate a secolului al XIII-lea şi fortificată în anul 1500. Biserica are o boltă in stil gotic, mobilier în stil baroc (altarul, orgă, amvonul, sfesnici şi stranele) şi un turn impunător, pe care l-am cucerit... cu gânduri paşnice bineînţeles.



Criț:
 Casa Kraus din Crit a fost gazda noastră pentru o noapte. Pot spune cu mâna pe inimă că e cea mai frumoasă casă în care am poposit. E şi foarte uşor de găsit: la marginea satului, sus pe deal, în vecinătatea bisericii fortificate. O adevărată oază de linişte şi relaxare.


Aici am întâlnit-o pe Sofia Folberth (94 de ani), cea mai bătrână săsoaică rămasă în Crit. Dânsa povestește cu mult patos despre rânduielile sașilor şi despre regulile simple ale comunităţii.

Cloașterf:
 Aici am vizitat biserica fortificată. Am rămas impresionata de interiorul bisericii unde se păstrează balcoane de lemn cu picturi din secolele XVI – XVII. Tot aici am luat prânzul la Dominic Boutique, un loc cu adevărat boem.



Archita:
 Drumul până aici a fost un pic anevoios însă a meritat pe deplin. Aici am vizitat cea mai mare biserică fortificată din judeţul Mureş. Fortificațiile se compun dintr-o incintă dublă și șase turnuri cu rol de apărare. Interesantă este și clopotnița bisericii, care a fost edificată înaintea fortificării, probabil în secolul al XIV-lea.

Meșendorf:
 În localitate există o biserică fortificată datând din sec. XIV – XVI. Aceasta dispunea de o galerie din lemn, atât în altar cât şi în navă, iar vechea galerie de lemn se păstrează şi astăzi. De aici am pornit într-o scurtă plimbare către Pârâul Dracului şi am renunţat la confortul maşinilor pentru o plimbare autentică cu căruţa.


Buneşti:
 Aici am încheiat excursia în Haferland, vizitând bineînţeles inca o biserica fortificată. Aceasta este o bazilică în stilul de tranziţie de la romanic la gotic. Altarul este realizat din lemn, în stil clasicist sau neoclasic, datează din anul 1805

 În aceste două zile am avut plăcerea să gust şi din preparatele tradiţionale săseşti. Am rămas impresionată de abundenta de arome şi texturi. Păpară cu trufe (Archita), ciorbă de borboane (cu agrişe şi stafide)(Crit), lichiu cu smântână şi griş (Cloasterf), ruladă de fasirt (Cloasterf, Crit), salată cu brânză, pepene şi ceapă (Crit) şi multe alte preparate ne-au încântat papilele gustative.

Vă invit şi pe voi să păşiţi în satele săseşti, mai ales acum în perioada Săptămânii Haferland.

Detaliile şi programul evenimentului le găsiţi aici (Saptamana Haferland) sau pe pagina de facebook (www.facebook.com/haferland/)

*În vara anului 2012, Michael Schmidt, președintele Automobile Bavaria și al Fundației Michael Schmidt, și Peter Maffay, fondatorul Fundației Tabaluga, au inițiat proiectul “Săptămâna Haferland″, un festival menit să promoveze cultura și tradițiile săsești. Intenția lor este însă de a promova atât cultura săsească, cât și turismul în zona cuprinsă între Rupea și Sighișoara, denumită “Țara Ovăzului” sau Haferland.
Festivalul “Săptămâna Haferland” își propune să atragă deopotrivă sașii întorși acasă și turiștii care vor să descopere o zonă de poveste, acesta fiind cel mai mare eveniment dedicat promovării culturii săsești din Transilvania."
 În cadrul festivalului, turiştii romani si straini vor putea asista la brunch-uri cu preparate sasesti, concerte in bisericile fortificate, piese de teatru, proiectii de film in aer liber, demonstratii de traditii populare, precum si la traditionalul bal sasesc. In plus, cei mici vor putea participa la activitati pregatite special pentru ei, inspirate din istoria satelor sasesti.

Publicar un comentario

3 Comentarios

  1. frumoase locuri! am fost in zona dar nu aici, trebuie sa ajung neaparat!!!

    ResponderEliminar
  2. Superba experienta, am fost si noi sa vizitam cateva biserici fortificate, tare frumos e pe acolo :)

    ResponderEliminar
  3. constructions here are so beautiful and unique, I love them so much ,i will introduce you some home deco inspiration, it's also unique.

    ResponderEliminar